Ieder MBO een Stemburo!

Wat is er aan de hand?

Oudere stemmers laten vaker hun stem horen dan jonge stemmers. Slechts 20% van de 55-plussers stemt niet, bij jongeren is dat 33%.

MBOs, HBOs en universiteiten verzorgen onderwijs aan bijna een miljoen jongeren, waarvan bijna de het grootste deel-  vaak voor het eerst- mag stemmen. Wat opvalt is dat stemburo’s niet staan op de plekken waar jonge stemmers vaak komen. In vorige verkiezingen kon in ongeveer 1.000 bejaardentehuizen, verzorgingshuizen, etc. gestemd worden, terwijl er maar 44 stemlokalen waren op MBO’s, HBO’s en universiteiten.

Maak de democratie inclusiever

Wij willen de fysieke kloof tussen de jongere en de stembus verkleinen. Daarom pleiten we ervoor om de stembus actief naar de jeugdige stemmer toe te brengen. Onderwijsinstituten een groot verschil kunnen maken om te zorgen dat jongeren hun stem laten horen. We weten namelijk dat als jongeren voor het eerst stemmen, het waarschijnlijk is dat ze dat in de daaropvolgende verkiezingen ook zullen doen.

#IederMBOeenstemburo

Wij hebben iedereen gevraagd om ons en opleidingsinstituten te helpen om in uw gemeente stembureaus te verzorgen, te beginnen op alle MBO scholen. Zo konden jongeren hun stem net zo makkelijk uitbrengen als de andere generaties.

Yiihaa! Succes!

De eerste elf successen zijn al behaald!

Kom in actie!

Dit kon jij doen:

Hou ons in de gaten over meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.