Stemburo op school

Wat is er aan de hand?

Bij de verkiezingen van 2012 liet ongeveer twee op de drie jongeren hun stem niet horen. Bij ouderen was dat slechts een op de drie. Ouderen bepalen daarmee de toekomst van de jongeren.

MBOs, HBOs en universiteiten verzorgen onderwijs aan bijna een miljoen jongeren, waarvan bijna de het grootste deel- vaak voor het eerst- mag stemmen. Onderwijsinstituten kunnen een groot verschil maken om te zorgen dat jongeren hun stem laten horen. We weten dat als jongeren voor het eerst stemmen, het waarschijnlijk is dat ze dat in de daaropvolgende verkiezingen ook zullen doen.

Wij willen de fysieke kloof tussen de jongere en de stembus verkleinen. Daarom pleiten we ervoor om de verkiezingen actief naar jongeren toe te brengen.

Het stemburo als katalisator

In 2017 gingen kregen elf locaties in drie verschillende steden twee weken voor de verkiezingen alsnog een stembureau. Nu, een jaar later, hebben er 30 scholen in twaalf gemeenten aangegeven tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een stembureau te hebben geplaatst op een MBO, HBO of WO opleiding.

Door de plaatsing van nieuwe stembussen komt regelmatig een gesprek op gang tussen gemeenten en scholen over hoe je jongeren echt bij de verkiezingen betrekt. Docenten vragen gemeenten bijvoorbeeld om achtergrond over de verkiezingen, en scholen organiseren (gast)lessen of stemfeesten.

Lees hier meer over het Albeda College in Rotterdam, en wat zij vorig jaar hebben gedaan om verkiezingen dichterbij de jongeren te brengen. Ook in 2018 hebben zij een ambitieus plan, waarin we hen ondersteunen. Voor meer informatie daarover, kunt u met ons of hen contact opnemen.