Stemburo op school

Wat is er aan de hand?

Bij verkiezingen laten jongeren minder vaak hun stem horen dan ouderen. Bij de Europese Verkiezingen van 2014 stemde bijvoorbeeld slechts 18% van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Ouderen bepalen daarmee de toekomst van de jongeren.

MBOs, HBOs en universiteiten verzorgen onderwijs aan bijna een miljoen jongeren, waarvan bijna de het grootste deel- vaak voor het eerst- mag stemmen. Onderwijsinstituten kunnen een groot verschil maken om te zorgen dat jongeren hun stem laten horen. We weten dat als jongeren voor het eerst stemmen, het waarschijnlijk is dat ze dat in de daaropvolgende verkiezingen ook zullen doen.

Wij willen de fysieke kloof tussen de jongere en de stembus verkleinen. Daarom pleiten we ervoor om de verkiezingen actief naar jongeren toe te brengen.

Breng het stembureau naar de jongeren!

In Nederland kan je op ongeveer 1000 plekken stemmen waar ouderen wonen, zoals bejaardentehuizen en seniorenwoningen, en nauwelijks op plekken waar jongeren komen. Dat willen wij veranderen.

In 2017 kregen elf locaties in drie verschillende steden twee weken voor de verkiezingen alsnog een stembureau. Nu, in 2019,  hebben er 33 scholen in vijftien gemeenten aangegeven tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een stembureau te hebben geplaatst op een MBO, HBO of WO opleiding.

Door de plaatsing van nieuwe stembussen komt vaak een gesprek op gang tussen gemeenten en scholen over hoe je jongeren echt bij de verkiezingen betrekt. Docenten vragen gemeenten bijvoorbeeld om achtergrond over de verkiezingen, en scholen organiseren (gast)lessen of stemfeesten.

Lees hier de meest recente update. Ben jij een docent of leerling en wil jij ook dat jongeren stemmen op jouw school? Laat van je horen!

Bekijk hieronder op welke scholen je een stembureau kan vinden.