Toolkits & activiteiten

Naast de stembus fysiek naar jongeren te brengen proberen wij op veel andere manieren een bijdrage te leveren, zodat de stem van jongeren gehoord wordt.

 

Om docenten een handvat te bieden om de verkiezingen bespreekbaar te maken hebben we ook dit jaar wederom een lespakket ontwikkeld waar op een simpele manier wordt uitgelegd wat de gemeenteraadsverkiezingen zijn en waarom dat belangrijk is. Ook vind je er praktische informatie over hoe stemmen nu eigenlijk werkt.

 

  • (Gast)College (IZI Solutions)

Dit jaar zal er op het Albeda College in Rotterdam verschillende gastcolleges worden gegeven over de gemeenteraadsverkiezingen. Hierbij wordt het lespakket als leidraad genomen.

 

Elke gemeente kan een kieswijzer laten maken, maar de Jongeren Kieswijzer richt zich juist op zaken die de jonge kiezer aanspreekt. Wanneer je begrijpt waarom je stemt, wordt stemmen ook een stuk makkelijker en leuker. Tijdens de landelijke verkiezingen in 2017 werd de Jongeren Kieswijzer maar liefst 350.000 keer ingevuld.

 

Geen smoesjes! Want beloofd is beloofd. Online kan je jezelf een kaartje sturen waar je belooft dat je tijdens de gemeenteraadsverkiezingen je stem uitbrengt, in de week van de verkiezingen krijg je fysiek een kaartje opgestuurd om jezelf te helpen herinneren. In 2018 hebben al ruim 8.500 jongeren de tool ingevuld.